Meer dan de helft van onze inkomsten kregen we van het rijk via de algemene uitkering uit het gemeentefonds en speciale uitkeringen voor bijvoorbeeld sociale zekerheid en maatschappelijke dienstverlening. Verder hebben we inkomsten uit de bouwgrondexploitatie en inkomsten van gemeentelijke belastingen. De onroerendezaakbelasting (ozb) zorgt voor de meeste inkomsten als het om gemeentelijke belastingen gaat.
In deze paragraaf is per gebonden belasting een overzicht opgenomen van de kostendekkendheid. Ook worden de gehanteerde beleidsuitgangspunten en eventuele kruissubsidiëring toegelicht.
Bouwstenen nieuw belastingstelsel
In mei 2020 is het rapport bouwstenen voor een beter belastingstelsel uitgekomen. Een onderdeel van dit rapport gaat in op de herziening van het gemeentelijk belastingstelsel en verkent een viertal beleidsopties:
- verruiming van het gemeentelijk belastinggebied;
- verbreding van de grondslag ozb;
- modernisering van de overige belastingen;
- uitbreiden van het belastinginstrumentarium.
Het rapport "Bepalen betekent betalen (2015)" gaat nader in op de verruiming van het lokale belastinggebied. Het rapport is in 2022 geactualiseerd en vindt u hier .
In het meest recente regeerakkoord (september 2024) wordt melding gemaakt van de invoering van een planbatenheffing. Het kabinet komt in het voorjaar van 2025 met voorstellen. Ook komt er een een onderzoek naar hoe de stijging van de gemeentelijke woonlasten (ozb) kan worden gemaximeerd.
Onderstaande tabel wordt op de website weergegeven als interactieve grafiek. De percentages zijn naar boven toe afgerond waardoor het totaal iets lager is dan 100%. De tabel wordt op de website weergegeven als interactieve grafiek.
Lokale heffingen 2024
99,71
100,0%