Programmaverantwoording

Economie en inkomen

Actieplan Armoede
Uit de minima-effect rapportage van het Nibud blijkt dat ieder huishouden in Apeldoorn kan rondkomen. Echter, dit is gebaseerd op een drietal voorwaarden. De inwoner moet:
-   zeer goed met geld kunnen omgaan;
-   alle inkomensondersteuning aanvragen waar men recht op heeft;
-   niet of zeer beperkt te maken hebben met persoonlijk onvermijdbare uitgaven.
We weten uit de praktijk dat niet iedere inwoner goed met geld om kan gaan, dat niet alle regelingen worden aangevraagd en dat er vaak onvermijdbare uitgaven zijn. Om deze reden blijven we investeren in de Armoede Aanpakkers die van deur tot deur inwoners bezoeken en helpen, heel persoonlijk en op de persoon afgestemd, om direct zaken op te lossen en goed door te verwijzen.

Bemiddeling naar werk
We zien de uitdaging in het werkfit maken van inwoners door werken en leren nog meer gepaard te laten gaan. Het is belangrijk om nog nadrukkelijker te investering in het methodisch handelen, een goede inschatting te maken van de mogelijkheden van de inwoner en een optimale samenwerking met Lucrato en werkgevers.

Inburgering
De begeleiding en ondersteuning van de divers samengestelde groep inburgeraars vragen veel inspanningen van de uitvoering en ketenpartners. De samenwerking is een belangrijke basis om de inburgering en het duale deel gericht op participatie te realiseren. We zien de resultaten en ervaren draagvlak onder de uitvoerders en betrokkenen.

WEB
Om vanuit de WEB (Wet Educatie en Beroepsonderwijs) inwoners te bereiken die kampen met taalachterstanden of lage digitale vaardigheden, is een doorlopende inspanning en samenwerking vereist. In 2024 hebben de gerichte inspanningen om organisaties bijeen te brengen geleid tot het bereiken van meer inwoners dan in 2022 en 2023. Wat werkt is dat organisaties steeds beter aansluiting krijgen bij de vindplaatsen waar inwoners komen. Voorbeelden hiervan zijn de samenwerking met welzijnsorganisaties, werkgevers, onderwijs en Voor- en Vroegschoolse educatie organisaties. We blijven deze samenwerking stimuleren en uitbreiden.

Schuldhulpverlening
In 2025 blijven we onze aandacht richten op inwoners met een financiële hulpvraag, en gaan we tegelijkertijd in kaart brengen waar wij als gemeente met ons hulpaanbod nog niet zijn. We stellen inwoners de vraag hoe wij hen in een eerder stadium hadden kunnen bereiken en dat geeft ons inzicht in de informatie- en ondersteuningsbehoeften van inwoners. Hiermee zetten we verder in op preventie: we zorgen dat we er aan de voorkant zijn, op de juiste plek en met het passende hulpaanbod. Daarbij sluiten we aan op de verschillende behoeften, levensfases en leefstijlen van onze inwoners.

Naast de uitbreiding van onze dienstverlening op het preventieve vlak, gaan we ook aan de slag met verdere ondersteuning gedurende én na afloop van schuldhulpverleningstrajecten. Door begeleiding en nazorg te bieden, helpen we inwoners hun financiële vaardigheden te versterken en werken we aan duurzame uitstroom van deze schuldhulpverleningstrajecten. Daarbij versterken we ook de samenwerking met vrijwilligersorganisaties die goede ondersteuning en nazorg bieden in het voorliggende veld.

Economie
De economische en ruimtelijke ontwikkelingen worden steeds complexer. Een belangrijke les is dat focus en prioritering cruciaal blijven om onze middelen effectief in te zetten. In 2024 hebben we deze inzichten meegenomen bij het vaststellen van de Economische Koers en het Programma Werklocaties, die de basis vormen voor toekomstige ontwikkelingen en waarvan de uitvoering in 2025 start. De doorontwikkeling van ons economisch beleid en de samenwerking met ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties vragen meer tijd en afstemming dan verwacht. We merken dat projecten vaak langer duren door een gebrek aan organiserend vermogen bij betrokken partijen. Daardoor is niet de volledige financiële ruimte benut. Met het oog op 2025 zetten we in op een uitvoeringsagenda dat ruimte biedt voor flexibiliteit en het vermogen om in te spelen op economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Dit betekent dat we bewust kiezen voor een langere doorlooptijd van projecten, terwijl we tegelijkertijd de samenwerking met ondernemers en onderwijsinstellingen versterken door te investeren in hun organisatiegraad. In 2025 gaan we samen met ondernemerscollectieven verkennen op welke wijze we de organisatiegraad kunnen verhogen.

Deze pagina is gebouwd op 06/26/2025 15:20:54 met de export van 06/26/2025 15:01:07