Leefomgeving

Doelen & prestaties

Wat willen we bereiken?

Wat gaan we daarvoor doen?

Behalen we onze doelen?

Doel

Prestatie

Inhoud

Financiën

Planning

Risico's

1.1 Stadmaken op de Veluwe

1.1.01 Onderzoeken uitvoeren ten behoeve van de ruimtelijke ontwikkelingen in de Binnenstad, Spoorzone en Kanaalzone;

1.1.02 Uitvoering geven aan de overkoepelende MER-strategie voor de Kanaalzone en de Spoorzone

1.1.03 Samenwerken aan de mobiliteitshubs in de Kanaalzone en de Spoorzone

1.1.04 Uitvoering geven aan ‘onderzoek naar hoofdwegen en mobiliteit Apeldoorn 2040’ (voorheen Netwerkanalyse) in de Kanaalzone en de Spoorzone

1.1.05 In procedure brengen van het Omgevingsplan voor de Binnenstad

1.1.06 Verbeteren van de verblijfskwaliteit van pleinen in de Binnenstad;

1.1.07 Realiseren herinrichting Stationsplein Spoorzone

1.1.08 Start uitvoering Masterplan Veldhuis met partners, beginnend met de Campusontwikkeling en het CvD

1.1.09 Start realisatie Kayersmolen Noord met transformatie HTS

1.1.10 Realiseren ontwikkelplan- en verkoop Zwitsal-locatie Kanaalzone

1.1.11 Uitvoeren Design and Build aanbesteding zwembad Kanaalzone

1.1.12 Afronden ontwikkelkader nieuwe uitleglocatie Zuidrand;

1.1.13 Streven naar vaststelling stedenbouwkundig plan voor plangebied hostkavels Host City.

1.2 Voldoende woningen voor iedereen in elke levensfase, die betaalbaar, beschikbaar, bereikbaar en duurzaam zijn in vitale wijken en dorpen.

1.2.1 Toevoegen woningen, gedifferentieerd naar gebied, type, prijs en segment conform het Volkshuisvestingskader 2023-2030 en de regionale Woondeal.

1.2.2 Faciliteren van projecten waarin rekening is gehouden met de woonbehoefte van verschillende (aandachts)groepen, waaronder ouderen en jongeren.

1.2.3 In 2024 is een keus gemaakt welk woningmarktinstrumentarium de gemeente Apeldoorn wil inzetten om sturing aan de woningmarkt te geven

1.2.4 Doorstroom op de woningmarkt stimuleren

1.2.5 We nemen verantwoordelijkheid om arbeidsmigranten op een goede manier op te vangen in onze lokale gemeenschap

1.3 Bereikbare, leefbare stad en omgeving waarin de verschillende vervoerswijzen verkeersveilig, duurzaam, innovatief en slim zijn.

1.3.01 We faciliteren en stimuleren deelmobiliteit, hubs, vraagafhankelijk vervoer en andere stedelijke mobiliteitsoplossingen

1.3.02 We verbeteren de doorstroming op de Ring en de verbindingen met de snelwegen

1.3.03 We verminderen het doorgaand verkeer in Zevenhuizen Zuidbroek

1.3.04 We werken samen met andere overheden en belangengroepen aan de verbetering van de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de corridor Eerbeek-Loenen

1.3.05 We lobbyen voor landelijke en regionale bereikbaarheid van Apeldoorn (weg en spoor)

1.3.06 We werken aan een structurele parkeeroplossing voor Apeldoorn West

1.3.07 We werken aan de herschikking en toegankelijkheid van het parkeren met diverse projecten uit de Parkeervisie en de Visie op Mobiliteit in het Stadspark van Apeldoorn

1.3.08 We verbeteren de voorzieningen voor de fiets: verkeersveilige (regionale) fietsroutes en stallingsvoorzieningen

1.3.09 We verbeteren de verkeersveiligheid door fysieke maatregelen en door gedragsbeïnvloeding

1.3.10 We verkennen manieren waarop de binnenstad goed bereikbaar blijft waarbij de ambities van het Stadspark worden gerealiseerd

1.3.11 We stimuleren en faciliteren de transitie naar schone mobiliteit door laadinfrastructuur, zero emissie stadslogistiek en tankpunten voor schone brandstoffen

1.3.12 We lobbyen samen met andere partijen tegen laagvliegroutes over de Veluwe die voortkomen uit de Luchtvaartherziening

1.4 De gemeente draagt via haar publiekrechtelijke rol bij aan de ruimtelijke ontwikkeling van Apeldoorn

1.4.1 Vergunningaanvragen worden binnen de wettelijke termijn behandeld.

1.4.2 Beoordelen van initiatieven en plannen zodanig dat het proces en de termijnen helder zijn voor de initiatiefnemer. En dat binnen de afgesproken termijn het initiatief of plan beoordeeld is.

1.4.3 Beoordeling van plannen en initiatieven per 1 januari 2024 conform de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging.

1.4.4 Preventie, toezicht en handhaving per 1 januari 2024 conform de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging

Toelichting

1.1.05 In procedure brengen van het Omgevingsplan voor de Binnenstad: wijkt af op planning omdat het in procedure brengen van dit Omgevingsplan een lagere prioriteit krijgt dan het in procedure brengen van andere Omgevingsplannen. Er wordt een projectleider gezocht die hierin verandering kan aanbrengen.

1.1.07 Realiseren herinrichting Stationsplein Spoorzone: wijkt af op planning omdat afscheid is genomen van het betrokken externe adviesbureau waarna momenteel het project hernieuwd wordt opgestart.

1.1.12 Afronden ontwikkelkader nieuwe uitleglocatie Zuidrand: wijkt af op risico's en planning. In 2024 riepen twee gebiedsconcepten veel weerstand op. Er zijn 80 gesprekken met bewoners gevoerd, waarvan een verslag wordt gemaakt en waarvan de impact wordt besproken. Nieuwe wetgeving beperkt de opwek van zonne-energie op land. De impact hiervan, evenals dat van extra woningen op voorzieningen en ontsluiting, wordt onderzocht.

1.2.1: In 2024 zijn ongeveer 500 woningen toegevoegd. Dat zijn minder woningen dan in de planning voorzien. Redenen daarvan zijn o.a. bezwaarprocedures en projecten die in financiële nood komen en daardoor (tijdelijk) stil komen te liggen. Naar verwachting zal de uitspraak over stikstof invloed hebben op de planning van het aantal op te leveren woningen. Er is voldoende plancapaciteit.

1.2.3: Het benodigde onderzoek heeft meer tijd gekost dan voorzien. De keuze voor de inzet van instrumentarium wordt in 2025 afgerond.

1.3.03: de verkeersmaatregelen Zuidbroek leiden tot stikstofdepositie waardoor de maatregelen vooralsnog niet uit te voeren zijn. Ze maken onderdeel uit van de Apeldoornse stikstofaanpak. De wens is om de maatregelen rond 2027 uit te voeren. De verwachting is dat de kosten voor realisatie hoger zullen uitvallen dan aanvankelijk geraamd.

1.3.04: de vaststelling van de Koersnota Wegennet Eerbeek Loenen door de colleges van Apeldoorn, Brummen en GS is met een half jaar vertraagd naar medio 2025. Dit is veroorzaakt door meerdere  personele wisselingen in provinciale sleutelposities van het projectteam.

1.4.2: De exploitatie van de bouwleges heeft een nadelig resultaat van € 2,28 miljoen voornamelijk veroorzaakt door lagere legesopbrengsten i.v.m. doorschuiven van vergunningaanvragen voor meerdere grote projecten naar 2025. Met name veroorzaakt door externe omstandigheden waaronder lastige haalbaarheid van projecten door financiële, juridische en ruimtelijke processen die steeds langer duren (o.a. stikstof waarin in december 2024 een uitspraak is gedaan over andere regels voor intern salderen). In de begroting is dit ook als TOP-risico opgenomen. Voor een nadere toelichting verwijzen wij naar de financiële paragraaf bij dit programma.
Hoewel we geen invloed hebben op economische en juridische ontwikkelingen onderzoeken we mogelijkheden om de exploitatie van de bouwleges te verbeteren. Hierbij kan worden gedacht aan het verhogen van het legesplafond, tariefvariatie (aanpassen systematiek van kruisbestuiving), rekening houden met (grotere) onzekerheidsmarges in de raming van de opbrengsten e.d.. We geven daarbij aan welke effecten dat kan hebben op de legestarieven. We werken de alternatieven voor u uit en komen met voorstellen bij de integrale afweging van de MPB2026-2029.

Deze pagina is gebouwd op 06/26/2025 15:20:54 met de export van 06/26/2025 15:01:07